sâmbătă, 18 mai 2013

Femeia si roata....

Traia odata demult intr-o parte de tara romaneasca un om bun la suflet si haruit de Dumnezeu....era cam iute de manie el, dar altfel n-aveai ce-i spune, ca era omu pe treaba lui...intr-o zi, isi trimite omul nevasta cu trebi in targ...si cum stie ca ii mai uituca muierea ii spune sa fie cu bagare de sama la cele trebuincioase ca iaca is trebi de facut si vine sambata si trebuiesc toate duse cu grija la indeplinire sa poata sa fie hodina de duminica plina si tihnita.

Omu nostru isi puse in plan sa fac multe sambata, unu dintre lucruri fiind sa-si puna roata la car caci se rupse osia si iata ca nu mai era chip a umbla cu el..... se aseza linistit pe ladoiu din ograda si asteapta gandit la planul sau cum sa faca cu roata.

Muierea ca muierile mergand spre targ vede una, vede alta, toate treburi bune si ieftine da nu se-ndura sa strice din galbeni sa nu cumva sa se trezeasca acasa cu toate in cap si cu coscogeamitea barbatu tunand si fulgerand ca i-a iesit din cuvant. Mere ea prin targ cumpara toate cele trebuincioase si o apuca asa o slabiciune pe la genunchi si se lasa femeii cu lesin....se aseza biata la umbra unui nuc si dupa ce isi trage sufletu se porneste agale si cu grija spre casa cu toate cele cumparate....mai putin roata ca uitase complet de ea!

Barbatu intre timp isi pregateste caru, scoate scule, cuie, toate cele, curata ograda, hraneste lighioanele si marhaile si dupa ce imbuca sanatos o daraba de branza si niscvai mamaliga, se aseza iar pe ladoi asteptand muierea....

Iaca intr-o vreme 3 ceasuri dupa amiaza, vine si femeia incarcata ca un catar de la targ. Barbatul bucuros sare in picioare ii iese inainte o apuca de subtiori si o cara cu dansu in casa plin de nerabdare sa vada ce aduse femeia.

Rascoleste prin straite si prin desagi, se uita in stanga, se uita in dreapta,cata in sus, cata in jos....dar ia roata de unde nu-i.....deodata chipui deveni galben, apoi alb si brusc se umplu apoi de roseata de ziceai ca s-o frecat cu piparus nu alta...femeia biata cand il vazu sa cada din picioare ...."sa te tii acu ce vine peste mine"zise biata...ca om bun e, da cand da dracu in el, zici ca tot iadu se aduna-ntransul si nu-l stavilesti la gura nici cu toti carpatii cand se pomeneste a suduii si blestema. Si iaca nici de-asta data nu se mai rabda omu nostru si incepe a urla la femeie :" Ti-o traznit Dumnezo capatana ! Cum se face ca iar ai uitat !? Pogora-s-ar nalucile din capu-ti drept in fundul Ghenei! Cum stropsala lui Dumnezo ti atata de gol pridvoru dintre urechi!? Un lucru iti cere omu si nici atata nu esti in stare a face, cum mama dracului te-o facut Ceru atata de slaba de minte!! Pfffffffiiiiiiii dracia dracului de ie treaba!!!! Ptui Maica Precista si Inaltate Hristoase am sa iti leg mintea cu ata intr-o zi poate asa n-ai sa o mai pierzzi!"

Femeia biata, sa se bage in pamant nu alta, era necajita foc ca ii era tare drag si il iubea si nu vroia sa il vada necajit si se sparia rau cand chiaunu asta il apuca gura a urla...si cum umbla ea cu naframa prin ograda trasa pe ochi, sa nu o mai vada pamantu de atata ocara,......ce sa vezi in fundu ograzii, agatata la costei era o roata luata de barbatu-so mai de mult si uitata acolo....o lua cu grija si o duse langa barbat care inca boscorodea imbufnat si o puse cu grija alaturea si se indeparta....Omul nostru auzind-o plangand dupa ce se mai potoli, incepu a-si musca din suflet de parere de rau...nu era chiar un capat de lume....roata....dar femeia.....ea  era lumea lui....! se intoarse si cand vazu roata se inverzi la fata de groaza si de rusine...biata ea isi varsa amaru singura intre blide si linguri...se duse la ea cu o floare de iasomie din tufa de langa grajd.....ii ceru sa-l ierte...

Lumea asta-i o mare roata....si-i rotunda.Aveti grija incotro o invartiti si mai ales cum o invartiti.
...si ca tot am scris de roti...tot o roata am facut si eu azi in bucatarie....



una din seminte si fructe, un tort crud cu blatul din migdale si curmale garnisit cu nucsoara si ienibahar,
piersica , menta, capsuni si cocos crud si o crema din caise si vanilie cu un caramel de cardamom si scortisoara deasupra




Blat: Curmale proaspete , 2 cani migdale hidratate
Fructe: Capsuni, caise, piersici
Crema: Caju si vanilie - 2 cani
Caramel: Sirop de agave, cardamom negru mojarat, scortisoara ienibahar.


Pofta sa va fie slujbasul nevoii!

4 comentarii:

  1. Ei, o asa prezentare, cu o asa poveste inainte de bucate, mai mare dragul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucatele bune si adevarate au povesti in spate...:) multam de apreciere

      Ștergere
  2. Poposind la poveste,citind-o s recitind-o,m-am intrebat daca,femeia aceea era chiar lumea lui,la cata ocara i-a mai adus doar pentru o roata,gandesc totusi ca e doar o poveste.....ca altfel biata femeie,si la final de poveste tortul arata desprins dintr-o poveste unde poate,si acel barbat din povestea ta,ar trebui sa-i duca muierii lui atatea torturi cate injuraturi i-a mai zis.Interesanta abordare.Felicitari pentru tort!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sti sunt oameni multi si feluriti, unii isi pot stavilii si reusesc repede preamultul firii, altora le ia ceva timp...uneori poate chiar vieti la rand, asta nu inseamna nici pe departe ca ei nu isi dau seama de propria lor neputiinta si ca nu cauta sa o schimbe...pe de alta parte poate ca femeia...in repetate randuri i-a facut la fel poate ca la randu-i el a tot sperat ca si ea intr-o zi nu va mai uita...nustiu zic si eu.povestea e poveste si nu ramane decat sa poovestim despre. ;)

    RăspundețiȘtergere