luni, 10 decembrie 2012

O retrospectiva de atelier...

In luna noiembrie am dat curs unei initiative care s-a nascut din dorinta, de a impartasi si la cererea de a invata  din tainele bucatariei,  unor oameni care au ajuns la punctul in care isi doresc sa cunoasca mai mult legat de bucatarie si hrana si mai ales legat de bucataria fara foc...


 ...asa am pornit la drum cu pasi siguri spre a descoperi impreuna bucataria fara foc, am facut pasii teoretici necesari dupa care am pureces manjindu-ne pana la coate in ingrediente si amestecandu-le astfel incat la sfarsit sa avem nu doar notiuni ci si fapte care sa ne aseze cele povestite prin proprie experienta.

Trebuie spus ca in partea de teorie a acestor ateliere am dezvoltat mai multe lucruri legate de simturile omului si felul in care sunt ele structurate, pentru ca apoi sa ne axam pe miros si gust in mod special , am diferentiat clar tipurile de gusturi si unde se nasc ele ca senzatii la nivelul limbii, pentru a putea apoi sa vedem si sa simtim armonia sau dizarmonia care se naste din combinatiile lor si mai ales cum fiecare gust isi imprima asupra constitutiei noastre influenta, cat de importanta este felul individual al fiecaruia si cum raportam in mod sanatos bucataria cruda la modul nostru de viata pentru ca dragilor acest mod de viata crud nu este potrivit tuturor si nu trebuie adoptat dogmatic, sau dupa ureche sau doar ca este la moda sau in voga , posibilitatea de a te dezechilibra fara cunoasterea necesara este mare si riscul de imbolnavire de asemeni.


Astfel de la simturi si om am trecut mai departe la ceea ce sunt instrumentele si ingredientele bucatariei crude si ne-am plimbat prin cele necesare pentru a putea incepe sa gatim crud acasa ca minim necesar , fara a ne speria de preturile ustensilelor de top care de altfel sunt unelte necesare si extrem de pretioase daca vreti sa le achizitionati , ( si aici trebuie sa va spun ca bucatarie cruda se poate face si fara vitamix si fara excalibur si fara germinatoare si fara storcatoare nu mai stiu de care, nu intentionez decat sa incurajez a cauta solutii si a nu va speria de lipsa lor, sunt utile si bine venite in functie de disponibilitati si nevoie ),  apoi mergand mai departe ne-am apropiat de condimente( sufletul Bucatariei si nu doar cea cruda) si am patruns in lumea aceasta minunata a mirodeniilor si le-am incercat, mirosit, gustat, am  socializat cu ele....








...si asa am bucatarit impreuna, facand sucuri proaspete , sucuri vrezi , bauturi cremoase( Smoothie-uri), apa limpede din fructe si verdeturi, supe si pateuri, creme din seminte si avocado, apoi am mers un pas mai departe si am facut paste din dovlecei si cartof dulce si le-am garnisit cu diverse sosuri si le-am gustat incercat si analizat....am lasat la sfarsit ceea ce trebuia sa fie defapt inceputul ....dulciurile si am facut impreuna budinci de avocado si chia, un tort crud cu portocale si ciocolata( pe care l-am mancat inainte de a-l poza Atentie: cei care nu ati ajuns inca la Omra portia voastra va asteapta inca!) si sa nu uitam de minunatele trufe si bomboane crude.....si iaca asa s-a incheiat un prim modul al aceste initieri in bucatarie.....dar asa cum am spus si la finele acestui modul in ianuarie il vom relua pe acesta pentru cei care n-au cochetat inca cu bucataria cruda si vom pregati si o serie de ateliere mai avansate impreuna cu cei care au deja o baza consolidata si intentioneaza sa isi imbunatateasca tehnici de lucru si alte aspecte mai adanci ale bucatariei crude.



Ma bucur ca ati ales sa-mi fiti alaturi si ca am avut parte de oameni calzi si deschisi care au stiut sa fie curiosi si implicati , care au patruns in bucatarie facand lucruri noi si daruind si celor cu mai multa experienta puncte noi de vedere si provocari frumoase. Eu Alexandru Bugnariu va Multumesc pe rand Tamina, Nusa, Elena, Silviu, Camelia, celor 3 Muschetarite:) stiu ele despre cine vorbesc, si in mod special Tatianei...si nu in ultimul rand gazdei noastre Mihaela Stanca si Restaurantul Omra Elias.

Pofta sa va fie slujbasul nevoii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu