luni, 22 octombrie 2012

Somnul ratiunii naste monstrii

Sa vorbim putin despre un ingredient atat de folosit in bucatarie....




Praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt ambii agenti de fermentatie. Un agent de fermentatie este un ingredient frecvent prezent in produsele pregatite prin coacere, agent ce produce un gaz cu rolul de a creste aluatul. Praful de copt este format din bicarbonat de sodiu si un acid cristalizat, de regula fosfatul acid de calciu, crema de tartar, fosfatul acid de calciu, sulfatul de aluminiu si sodiu sau un amestec al celor trei. Ingerarea unor mari cantitati de bicarbonat de sodiu sau de praf de copt poate conduce la modificari ale electrolitilor (scaderea potasiului si a calciului si/sau cresterea sodiului), insuficienta cardiaca congestiva sau spasme musculare.

In ciuda faptului ca este atat de folosit in industria alimentara, se evita sa se mentioneze aspectele legate de toxicitatea acestui produs si a efectelor pe termen lung a ingerarii in cantitati regulate in atat de multele preparate de patiserie si bucatarie a acestei substante. Riscurile pe termen lung sunt de a dobandi treptat alcaloza, 
hipernatremie, hipertensiune arterială, ruptura gastrică, hipocloremie, epuizarea volumului intravascular, și alcalinizarea urinei, pe langa acestea este foarte puternic implicat in disturbarea pe termen lung a metabolismului calciului si a fosforului din organism.

Daca mai punem la socoteala ca  exista mai ales pe plaiurile mioritice niste practici foarte bizare, transmise de babe din generatie in generatie cum ca ar mai trebui si stins acest praf de copt cu otet!!!!!!! iata cum din inconstienta ne imbolnavim singuri.

De ce ? pentru ca este o gaselnita care rezolva problemele de afanare a diverselor preparate mai ales in patiserie, pentru ca este comod sa-l folosesti si pentru ca a gasi alte solutii alternative inseamna multa bataie de cap si cunoastere astfel incat sa nu faci compromisuri. 

Ar fi util sa va intrebati daca cei care prefera astfel de compromisuri sunt cu adevarat orientati sa va aduca in fata la raft o hrana care este menita sa va tina sanatosi sau prefera sa faca profit de pe urma ignorantei si lipsei de cunostinte....la o adica in afaceri pentru unii nu se pune problema de a fi integru sau de a fi constient ci de a face bani...cifrele conteaza mai mult decat tot ceea ce este de fapt omul ca fiinta.

Era ignorantei trebuie dragilor sa se incheie odata si absurditatea cu care alegem mereu sa dam curs unor limbi needucate care n-au capacitatea de a diferentia intre bun sau rau decat in mica masura, si alegem sa dormim complet lasundu-ne in permanenta condusi de simpatia sau antipatia cu care un aliment ne intampina, pierdem din vedere tocmai esentialul....NOI NU  GANDIM CU LIMBA, ea este doar un instrument prin care hrana poate sa ofere cunoastere daca nu dormim.

Nu uitati dragi mei ca si aici acea celebra vorba : "Somnul ratiunii naste monstrii" se aplica adliteram.

Acest articol este un manifest un manifest scris pentru acei oameni care dorm si uita ca alti s-au trezit, iar cei care s-au trezit din prostie prin experienta si prin suferinta nu pot face rabat de la aceste principii dobandite pentru a putea face o altfel de bucatarie.

Ce va mana spre inainte? Ce ideal sta in spatele vostru ? Unde vreti sa ajungeti pe calea pornita?...intrebari pentru toti cei care aleg sa aiba de aface cu ceea ce inseamna Bucataria si hrana. Bucataria este un spatiu SACRU, un spatiu in care Omul si Dumnezeu isi dau mana pentru a putea sa dea intregii naturi un nou sens.... 

2 comentarii:

  1. Ca bine ne-a mai zis Emil Cioran:"Sunt oameni carora le este dat sa guste numai otrava din lucruri, pentru care orice surpriza este o surpriza dureroasa si orice experienta un nou prilej de tortura."
    Foarte bine spus,poate asa vor intelege,iar daca nu vor intelege,sa stea sa inteleaga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Alex,

    foarte bine ce ai scris tu, dar alternativa care este? eu sunt super incantata de dulciurile pe care le-ai prezentat fara foc...sincer habar nu am cum se prepara...astept si eu sa ne mai intalnim in viata asta si sa-mi arati practic ce inseamna caci se pare e cea mai buna metoda de invatare.
    ma bucur ca te perfectionezi in prepararea hranurilor de acest fel...e darnic destul cu tine, da vorba aia, meriti.
    :)))

    RăspundețiȘtergere