vineri, 31 august 2012

Pe cararea....cu agave


Intrebat fiind ce sunt agavele am zis ca nu-i deloc de rau augur sa incropesc un mic articol asa incat sa devina limpede din ce se obtine siropul de agave, tequila si inca alte cateva preparate care au la baza aceasta interesanta planta.

Agave victoria-reginae T. Moore, 1875
Origine: Provine din zonele aride mai joase ale muntilor Sierra Madre de Est, de pe teritoriul statului Coahuila si sudul statului Nuevo Leon, state aflate in nord-estul Mexicului.
Habitat: Creste in sol in mare parte calcaros, in zone desertice sau semi-desertice, fiind gasita din abundenta pe pante abrupte si pe peretii aproape verticali ai canioanelor – unde formeaza colonii mari. Este adesea gasita in asociatie cu specii de Hechtia – o bromeliada.
Existenta ei in natura a fost pusa in pericol la inceputul secolului 20, fiind vanata datorita aspectul ei special, dar odata cu dezvoltarea culturii ei in nurserii, cererea de plante achizitionate ilegal din natura a scazut foarte mult. Ramane totusi in Anexa 2 CITES a speciilor amenintate.
Etimologie: Un francez, Victor Considerant, a fost primul care a adus aceasta agava in Europa din Mexic in 1872, castigand medalia de argint la o expozitie floristica din Paris. Din pacate acest prim specimen premiat a fost udat excesiv si a murit in iarna urmatoare. In toamna anului 1874, Considerant a recidivat, de aceasta data a importat 12 exemplare, cea mai mare fiind plantata in Jardin de Plants din Paris. 7 plante au ajuns in Belgia, la nurseria lui Louis Desmet, in Gent. Desmet a prezentat plantele la o expozitie internationala de plante din Cologne, unde a fost prezentata publicului ca Agave sp. nova.
Plantele sale au starnit interesul binecunoscutului colectionar John Peacock care a cumparat intregul lot, ulterior castigand premiul 1 la expozitia Royal Horticultural Society din octombrie 1875. Pentru ca planta nu era inca denumita oficial, Peacock a sugerat numirea ei in onoarea reginei Victoria. Cand a fost obtinuta aprobarea Casei Regale, Thomas Moore, curator al Chelsea Garden si editor al revistei Gardeners’ Chronicle a descris planta in numarul aparut in 16 octombrie 1875.
Descrierea plantei sub noul nume a produs mare suparare lui E. A. Carriere, editor al Revistei Franceze de Horticultura, care considera ca planta ar trebui sa aiba un nume mai frantuzesc, odata ce ea a fost prezentata in Franta inainte de plecarea ei spre Anglia. El a scris un articol pe aceasta tema si a redenumit planta ca “Agave consideranti”, dar din nefericire acest nume nu a fost acceptat de lumea botanica.

Descriere: A. victoria-reginae este considerata una din cele mai frumoase agave. Specia tipica formeaza rozete solitare, dense, cu un diametru de pana la 45 cm.
Temperatura
In caz de cultivare, temperatura in timpul zilelor de vara trebuie pastrata intre 20°C - 30°C si poate scadea pana la 12°C - 15°C in noptile de vara, pana la 12°C - 18°C in timpul zilei de iarna si nu mai putin de 5°C in timpul noptii de iarna.
Cel mai bun mod de a pastra temperatura in timpul verii este sa le cresteti afara din mai pana in septembrie si sa le plasati intr-un loc insorit unde primesc lumina solara maxima. Din septembrie pana in mai ar trebui sa fie mutate la o fereastra orientata spre sud.
Agavele au frunzele in culori variate de la verde deschis ca si iarba  pana la albastru/verde cu forme variate, acesta fiind cel mai popular tip.

Udarea 
Iarna agavele ar trebui udate atat cat sa nu se permita uscarea radacinilor. Din martie incolo, planta va incepe sa creasca si cantitatea de apa creste gradual pana la finalul lunii mai cand planta este in plina crestere.
In timpul vremii fierbinti va trebui sa udati plantele o data pe zi De la finalul lui septembrie udarea trebuie redusa pentru a permite plantei sa intre intr-o stare de semi-inactivitate. Din noiembrie, trebuie sa reincepeti regimul de udare pentru iarna.

Lumina 
Cresteti agavele intr-un soare stralucitor in timpul verii si iernii pentru a evita cresterea slaba. Lumina puternica a soarelui va incuraja culorile frunzelor sa se dezvolte.

Tipul de vas pentru Agave


Agavele sunt cel mai bine crescute intr-un vas de tip teracota care ar trebui sa aiba cel putin o gaura de drenaj la baza si ar trebui sa nu fie smaltuit. Acest tip de vas permite drenajul bun si permite pamantului de flori (astfel si radacinilor) sa respire.

Se extrage din ea minunatul sirop de agave, un ingredient foarte des folosit in bucatarie si cofetarie , mai ales cea raw vegana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu